Tuesday, October 18, 2005

Resipi...UDANG KANTONIS

Bahan Bahan

1 kg udang besar (10-15 ekor)
2 s/besar tepung jagung
minyak (untuk menggoreng)
2 cm halia muda (dihiris nipis)
2 batang saleri
1 batang lobak merah (dibentuk bunga)
1 biji cili merah (dihiris)
8 biji 'water chesnut'
1 cawan kacang pea
30 gm cendawan cuping (direndam)

Bahan Bahan Sos

2 s/besar sos tiram
2 s/besar kicap cair
1 s/kecil tepung jagung
1 s/kecil lada putih


Cara Menyediakannya

1. Didihkan air panas bersama sedikit garam dan rebuskan sayur-
sayuran.

2. Di kuali berasingan, tumiskan bawang putih, halia, 'water chesnut'
dan masukkan udang, goreng selama 5 minit, kemudian masukkan
sos tiram, kicap cair dan lada putih, sedikit gula dan bancuhan
tepung jagung.

3. Masukkan sayur-sayuran yang direbus tadi ke dalam kuali,
gorengkan bersama dan hidangkan panas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|