Monday, October 17, 2005

Resipi...NAZAR IKAN MASALLA

Bahan A
500 gram ikan
1 sudu makan pes halia dan bawang putih
1 sudu teh jus limau nipis
1 sudu makan minyak zaitun
1 sudu makan lada serbuk
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sduu teh pewarna kuning
1 sudu makan tairu
1 sudu makan tepung beras
garam secukup rasa

Bahan B
1 sudu makan halba
1 sudu makan pes hali dan bawang putih
1/2 cawan tairu
1 sudu makan kunyit serbuk
1 sudu makan lada serbuk
garam secukup rasa

Bahan C
1 sudu makan pes badam
1 sudu makan pes pitachio
1 sudu makan garam masalla
2 sudu makan pes bawang goreng
1 cawan jus tomato segar
1 cawan air

Bahan D
1/2 cawan hirisan daun ketumbar dan daun pudina
1/2 cawan minyak zaitun

Cara-caranya
Gaul rata semua Bahan A dan perap 1 jam. Ikan disapu sedikit minyak dan dipanggan kedua-dua belahnya sehingga masak dan garing.

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis Bahan B selama berapa minit. Masukkan pula Bahan C dan masak sehingga mendidih. Masukkan daun pudina/ ketumbar dan gaul rata. Ikan yang sudah dibakar diataur dalam pinggan. Tuangkan kuah yang baru dimasak dan sajikan panas-panas.

Sumber: Hajjah Azarah Bte Abdul Majid

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|