Monday, October 17, 2005

Resipi...LIDAH MASAK MERAH

500 g lidah (sedia dimasak)
100 ml minyak
2 ulas bawang putih, dicincang halus
6 tangkai daun bawang, dihiris 3 cm
2 labu bawang besar, dihiris bulat
2 biji tomato, dibelah 6
2 biji cili merah, dihiris serong
4-5 biji cili padi, dititik jika suka pedas

Bahan Sos
200 ml air
1 camt serbuk belacan
4 biji cili merah, dikisar halus
2 camb sos ikan
80 ml sos tomato
100 ml sos cili
gula, garam secukupnya

Bahan Pemekat
1 camb tepung jagung
3 camb air

Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan bahan sos,
kacau rata-rata. Bila mendidih dan terbit bau, tuangkan bahan pemekat
dan kacau 1 min. Bubuh pula lidah, bawang besar, daun bawang dan semua
bahan lain. Kacau hingga lidah bersalut elok dengan kuahnya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|