Thursday, October 13, 2005

Resipi...Tori Teriyaki (Grilled Chicken In Teriyaki Sauce)

Bahan-bahannya:

250 gm ayam - bahagian paha
100 gm salad
30 gm lobak merah } diparut
30 gm bawang besar }


Bahan A:

200 ml sos soya Jepun
100 ml air
300 gm tulang ayam
150 gm bawang besar - hiris bulat
100 gm daun kucai - dipotong
80 gm gula

Cara menyediakannya:

Untuk membuat sos teriyaki, didihkan bahan-bahan A. Masak dengan api yang kecil sehingga kuantitinya berkurangan sebanyak 20 peratus. Sejukkan dan buangkan tulang ayam, bawang dan daun kucai. Tapis sos dan ketepikan.

Paha ayam hendaklah dibuang tulangnya. Ketuk-ketukkan daging dengan pisau agar ia menjadi leper dan mampat.
Lumurkan daging ayam dengan sos teriyaki dan kemudian panggang dengan menggunakan pemanggang elektrik. Panggang sehingga memasak. Tetapi sepanjang tempoh memanggang itu, sapukan lagi sos ke seluruh ayam sebanyak tiga kali. Sambil memanggang, ayam hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya rata.
Untuk menghidang, susun daun salad, parutan lobak merah dan bawang. Kemudian hidangkan ayam panggang Tori Teriyaki.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|