Thursday, October 13, 2005

Resipi...KUAY TEOW GORENG THAI

Bahan-bahannya

Untuk perap

8 oz daging, dipotong nipis panjang
3-5 ulas bawang putih, dicincang
1 biji telur, dipukul
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar sos ikan
3 sudu besar kicap manis (sweet dark soy sauce_
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar halia, dihiris
1 sudu besar daun bawang, dipotong
1 sudu besar bawang, dihiris
1 sudu besar cili padi Thailand, dipotong halus

Cara-caranya

Campurkan semua bahan di atas dan perap daging untuk satu jam.


Bahan-bahan

Daging yang telah diperap
8 oz mee kuay teow, dicelur sekejap
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis (sweet dark soy sauce)
½ cawan kacang goreng,

Cara-caranya

Panaskan kuali dan letak sedikit minyak. Goreng daging yang telah diperap tadi sampai masak. Masukkan kuay teow, sos ikan, gula, sos tiram, dan kicap manis. Kacau hingga rata. Sewaktu menghidang taburkan kacang goreng.


Nota: Boleh juga gunakan udang, sotong atau daging ayam ikut citarasa sendiri. Kalau inginkan sayuran, boleh juga ditambahkan dengan sayur sawi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|