Thursday, October 13, 2005

Resipi...CHOCOLATE ICE CREAM ROLL

Bahan-bahannya

(A)
300 gram susu segar
60 gram gula

(B)
3 biji kuning telur

(C)
100 gram coklat hitam, dicairkan

(D)
200 gram krim whipping, yang telah diputar

kek span nipis
krim putar
buah strawberry

Cara-caranya
1. Masak (A) hingga mendidih. Tuangkan perlahan-lahan kedalam (B) dan sebatikan.
2. Renehkan di atas air yang mendidih. Kacau dan masak adunan hingga pekat. Tambahkan (C) dan kacau sampai sempurna. Letakkan di atas ais untuk disejukkan. Kacau adunan hingga sejuk.
3. Tambah (D) dan sebatikan. Tuang ke dalam bekas yang cetek. Masuk ke dalam peti dingin beku selama 2 jam. Kikis dari bekas dan pukul hingga licin. Ini adalah aiskrim.
4 Alas dasar tin roti dengan kertas kuih. Bubuh aiskrim ke atas, kemudian aturkan buah strawberi di atas aiskrim. Penuhkan tin dengan baki aiskrim. Masukkan sekali lagi ke dalam peti dingin beku untuk dibekukan semalaman.
5. Sapukan lapisan krim putar yang nipis di kek span. Keluarkan aiskrim dari tin roti. Potongkan aiskrim kepada saiz yang diperlukan. Atur aiskrim ke atas kek span dan gulungkan. Simpan dalam peti dingin beku selama lebih kurang 4 jam. Potong dan hidangkan.

Nota: Anda boleh membuat aiskrim vanilla dengan menggunakan 1/2 sudu teh esen vanilla selain daripada coklat hitam yang dicairkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|