Thursday, October 13, 2005

Resipi...CHOCOLATE CUSTARD PUDDING

Bahan-bahannya

(A)
500 gram susu segar
150 gram gula

(B)
100 gram coklat hitam, dipotong kecil

(C)
2 biji telur
4 biji kuning telur

Cara-caranya
1. Didihkan (A). Masukkan ke dalam (B) dan gaul sehingga coklat menjadi cair. Masak sehingga adunan mendidih
2. Tuang ke dalam (C) secara perlahan-lahan. Gaulkan hingga sempurna. Tapiskan adunan dan tuang ke dalam acuan.
3. Letakkan acuan-acuan ke dulang pembakar. Masukkan 1/2 inci air ke dalam dulang. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 35 minit atau sehingga kastad masak.
4. Biarkan ia sejuk dan simpan didalam peti sejuk semalaman.
5. Keluarkan dari peti sejuk dan hidangkan.

Nota: Sapukan minyak pada acuan supaya puding senang dikeluarkan dari acuan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|