Wednesday, October 12, 2005

Resipi...KETAM GORENG SOS LADA HITAM

Bahan-bahan
2 kg ketam – dipotong dua dan dicuci bersih
2 camca besar tepung jagung ]
sedikit sos ikan ] Bahan A
1 camca besar sos tiram ]
1 biji telur ]
½ biji lada capsicum merah ]
½ biji lada capsicum hijau ] didadu
10 biji cendawan cina (direndam dengan air panas dan simpankan airnya)
6 ulas bawang putih – ditumbuk
2 cm halia dihiris nipis
3 batang daun ketumbar untuk hiasan
2 cili merah dipotong panjang-panjang untuk hiasan
1 botol sos lada hitam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
· Gaulkan ketam bersama-sama bahan A di dalam mangkuk dan goreng sampai masak.
· Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih bersama halia, cendawan dan lada capsicum seminit dua.
· Masukkan ketam, sos lada hitam dan sedikit air. Kacau, masukkan daum bawang, didihkan sos dan sajikan bersama-sama cili dan daun ketumbar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|