Thursday, October 13, 2005

Resipi...Mi Kari Utara

Bahan-bahan:
2 kg mi kuning - dicelur
200 gram tauge - dicelur
2 tangkai sawi - dicelur
1 kg kerang - direbus
1/2 ekor ayam - dipotong
1 ketul keledek - direbus & dilecek
1 1/2 biji kelapa - ambil santannya
4 keping tauhu goreng
4 ketul tauhu kering
2 paket bebola ikan
1 kiub pati ayam
2 paket serbuk kari ayam + sedikit air
2 biji cili merah - dihiris
1 tangkai daun bawang & daun sup - dihiris
5 biji telur rebus - dibelah
5 biji limau kasturi - dibelah
2 batang serai - diketuk
200 gram udang kering - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit lengkuas & halia - ditumbuk
Garam
Minyak masak

Cara Menyediakannya:
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang ditumbuk hingga garing.
Masukkan bancuhan serbuk rempah dan masak hingga keluar minyak.
Kemudian masukkan santan dan ayam. Apabila mendidih, masukkan tauhu kering, bebola ikan, kerang, kiub pati ayam, keledek dan garam.
Kacau selalu hingga mendidih. Angkat dan hidangkan.

Cadangan Hidangan:
Bubuh mi, tauge dan sawi dalam mangkuk. Sendukkan kuah kari ke dalam mangkuk tadi hingga penuh. Hiaskan dengan telur rebus, tauhu goreng, cili merah, daun bawang dan daun sup.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|