Resipi...KEK SUJI HITAM MANIS
Sumber: Hajjah Fatimah Bte Mohd Ibrahim Marican
Bahan-bahannya
12 biji telur
500 gram gula kaster
250 gram suji (gunakan suji dalam tin)
Pukul rata 3 bahan diatas dan ketepikan kira-kira 18 jam. Tutup dengan kain kasa.
Bahan lain yang diperlukan
250 gram badam hiris
300 gram sultana hitam, dicincang
1 sudu makan tepung gandum, diayak
1 sudu teh esen rose
500 gram mentega, dilembutkan
2 sudu the warna hitam sarsaparilla
1 tin kuih, gris sekeliling dan alas dasarnya dengan kertas kuih
Cara-caranya
Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah C dan bila hendak membakar kek turunkan ke 150 darjah C. Panaskan kuali atas api yang sederhana. Masukkan mentega. Bila mentega setengah cair, masukkan badam, goreng sehingga kekuning-kuningan, angkat dan isi dalam mangkuk kaca. Goreng pula sultana sebentar, angkat dan campurkan dengan badam. Ketepikan. Kecilkan api.
Campurkan 1 sudu makan tepung kepada adunan suji dan gaul rata. Masukkan sarsaparilla dan kacau rata. Tuangkan adunan ini kedalam kuali (apinya masih lagi kecil) dan kacau rata. Apabila berwap sedikit, masukkan badam dan kismis goreng dengan mentega yang dicairkan tadi sekali. Masukkan sekali esen rose. Kacau hingga pekat dan kental.
Tuangkan adunan kedalam tin kuih dan bakar pada suhu 150 darjah C sehingga masak. Bakar hingga ia naik minyak. Cucuk kalau tidak melekat, sudah masak. Keluarkan dari ketuhar. Biar ia betul-betul sejuk baru dipotong.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home