Thursday, October 13, 2005

Resipi...Kuih Bakar Bijan

Bahan-bahannya:
1 kg tepung gandum
1000 ml santan pekat
250 ml air perahan daun pandan
600 ml gula
10 biji telur ayam
11/2 sudu makan bijan
1 sudu teh minyak jagung

Cara menyediakannya:
Pukul telur sehingga kembang kemudian masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit.
Kemudian masukkan tepung perlahan-lahan dan kacau rata.
Setelah itu masukkan santan dan kacau hingga sebati.
Di dalam acuan tembaga yang sederhana panas masukkan beberapa titis minyak jagung dan sapukan sekata dengan kain bersih.
Tuang aduanan di dalam acuan dan masukkan di dalam oven selama 35 minit pada suhu 160ÂșC.
Ketika kuih hamper masak, taburkan bijan diatasnya dan masukkan semula ke dalam oven.
Sedia untuk dihidang.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|