Thursday, October 13, 2005

Resipi...5 Spice Chicken with Potato Cake

Bahan-bahannya:

180-200 gm dada ayam - dikelar

Bahan Perap:
1 sudu teh serbuk 5 spice
1 sudu teh bawang putih - dicincang
1 sudu teh halia - dicincang
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh daun ketumbar - dicincang
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
• Perap dada ayam selama 15 hingga 30 minit.

Bahan-bahan Potato Cake:
1 biji kentang
20 gm daun bawang
Lada hitam secukup rasa
Garam secukup rasa

Bahan-bahan Sayuran:
50 gm tauge
50 gm tauge hijau
1 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh minyak masak
• Sayuran ini ditumis

Cara menyediakannya:

Kentang dibuang kulit dan direbus. Kemudian diparut dan gaulkan dengan daun bawang, lada dan garam secukup rasa. Kemudian bentukkan bulat dan leperkan.

Dada ayam yang diperap dan dipanggang bersama kentang sehingga masak.
Disajikan dengan cara meletakkan kentang di bawah diikuti sayuran tauge dan dada ayam di bahagian atas.
Hias mengikut cita rasa sendiri.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|