Resipi...NASI TURKI
Bahan-Bahan
BAHAN “A”
1 kg beras basmati, cuci dan rendam selama 10 minit
1 kg daging atau ayam, dipotong kecil-kecil
Air ikut paras beras
200 g tomato puri
1 cawan Yogurt Anleen perisa mangga
3 batang lubak merah, didadu
1 tin kacang pis, buang airnya
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan daun pudina
1 cawan minyak canola
BAHAN “B” TUMIS
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 cm kayu manis
BAHAN “C” KISAR
2 biji bawang besar
6 biji bawang putih
3 biji tomato segar
BAHAN “D” REMPAH
1 sudu makan serbuk ketumbar } Gaul rata dan
1 sudu the serbuk jintan manis } bancuh dengan
1 sudu the serbuk jintan putih } sedikit air
1 sudu the serbuk lada putih }
HIASAN
1 cawan bawang goreng
100 g gajus, belah dua dan goreng
100 g kismis, goreng sebentar (jika perlu)
100 g daun ketumbar
Cara Cara
Tumis“B” sehingga naik aromanya. Masukkan“C” dan gaul rata. Masak sehingga pekat Masukkan pula daging, bahan“D,” tairu, tomato puree dan masaklah sehingga dagingnya empuk. Tuangkan air (mengikut paras beras) dan masak lagi sehingga mendidih.
Sementara itu, masukkan beras dan karot ke dalam periuk letrik. Kemudian tuangkan kuah daging yang baru mendidih serta garam secukup rasa. Sukatan kuahnya haruslah sama dengan jumlah berasnya. Lebih selamat jika dilebihkan sedikit kuahnya, untuk menentukan nasinya tidak keras. Onkan swis periuk nasi.
Apabila nasi hampir kering, masukkan daun pudina, daun ketumbar, kacang pis serta setengah bahagian kismis dan gajus. Biarkan sehingga nasinya masak.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home