Monday, October 17, 2005

Resipi...CHICKEN MUSHROOM LINGUINE

Bahan-bahannya
170 gram cendawan shitake, dihiris (gunakan cendawan shitake)
1 biji bawang, didadu
1/4 cawan mentega
1 kg isi ayam, dihiris
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
2 cawan air stok ayam
1 cawan sour cream/ yoghurt
1 paket pasta linguine
1/2 sudu teh bawang putih, dicincang
secukup serbuk lada hitam

Cara-caranya
1. Didihkan air dalam periuk yang besar yang telah dicampurkan dengan sedikit garam. Masukkan pasta linguine dan masak sehingga lembut selama 8 minit. Angkat dan toskan.
2. Cairkan mentega dalam periuk gunakan api sederhana. Masukkan bawang dan cendawan dan masak sehingga lembut. Angkat dan ketepikan.
3. Masukkan ayam dalam periuk itu dan bawang putih. Masak sehingga ia kekuningan dan masak sepenuhnya.
4. Masukkan tepung dan garam dalam periuk dan gaul sentiasa sehingga ia sebati. Masukkan pula air stok ayam dan renehkan menggunakan api kecil sehinnga sos pekat. Kemudian masukkan cendawan dan bawang tadi dan juga sour cream/ yoghurt. Masak sehingga ia panas tapi jangan sampai mendidih. Hidangkan bersama pasta linguine.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|