Resipi...TENGGIRI BELENES
Bahan-bahan
3 keping ikan tenggiri
4 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan dikisar halus
1/2 sudu besar asam jawa diperah bersama 125 ml air
3 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
3 cm lengkuas
Cara membuatnya
1. Perap ikan bersama bahan dikisar, 30 minit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ikan diperap tadi sekeping demi sekeping jangan hingga garing. Angkat.
3. Menggunakan minyak sama, tumis baki bahan memerap ikan tadi hingga ia terbit minyak.
4. Masukkan ikan dan balik-balikkan dua, tiga kali. Angkat.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home