Monday, October 17, 2005

Resipi...SAGUN BAKAR

Bahan-Bahannya
150 gram majerin
1 biji kuning telur
1 biji (350 gram) kelapa parut putih
½ sudu teh garam
½ sudu teh serbuk vanilla
250 gram gula pasir
500 gram tepung sagu
sedikit majerin

Cara-caranya
1. Pukul majerin sehingga berwarna pucat, masukkan kuning telur dan pukul rata-rata. Ketepikan.
2. Campur dan gaul kelapa parut, garam, vanilla dan gula sehingga larut. Masukkan tepung sagu, kacau dan campur dengan adunan majerin sehingga sebati.
3. Tuang dan ratakan adunan setebal kira-kira 4mm dalam acuan pembakar yang disapu sedikit majerin. Potong-potong adunan 4cm x 6 cm dengan pisau tajam.
4. Bakar dalam ketuhar pada 160 darjah C selama 40 minit sehingga masak dan kuning keemasan. Tekan bekas potong dengan pisau ketika kuih masih lembut dan panas agar mudah dipatahkan. Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|