Monday, October 17, 2005

Resipi...Kuih Dadar Udang Kering

Bahan-Bahan

Untuk Kulit Dadar
1 biji Telur ayam
3 camca besar Minyak
3 biji Bawang merah - dimayang
2 cawan Tepung gandum
3 cawan Air
75gm Udang kering - direndam dan dikisar
1/4 camca teh Garam
1/4 camca teh Lada sulah
3 tangkai Daun bawang - dipotong kecil

Untuk Isi Dadar
1 camca besar Minyak
2 biji Telur ayam
1 camca kecil Tepung gandum
2 batang Tofu jepun, dilenyek
1 ulas Bawang besar )
1 ulas Bawang putih )dicincang
4 ekor Udang basah )
1 batang Cili merah )
Sedikit Garam dan lada sulah

Cara Cara

Membuat Kulit Dadar
1. Panaskan minyak, tumiskah bawang goring hingga perang dan garing. Toskan.
2. Masukkan udang kering dan goring di atas api yang sederhana sehingga wangi dan garing. Toskan.
3. Keluarkan minyak di kuali dan simpan untuk menggoreng kulit dadar.
4. Ayak tepung ganduk ke dalam mangkuk dan masukkan air untuk membuat adunan yang cair dan licin. Tapis adunan jika bergentil.
5. Masukkan garam, lada sula, daun bawang, udang kering ke dalam adunan tepung dan gaul hingga rata.
6. Panaskan kuali dengan minyak tadi dan tuangkan sesenduk adunan tepung. Goring kedua dua belah dadar itu sehingga perang sedikit. Goreng adunan tepung itu sehingga habis.

Membuat Isi Dadar
1. Panaskan kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tofu Jepun, lada sulah, garam, cili merah dan telur dan tumis dengan bawang bawang tadi sehingga kering.
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan gaul hingga rata dan sejukkan.
3. Bila dah sejuk, letak sedikit isi dadar di atas sebuah kulit dadar dan gulungnya. Hidangkan kuih dadar udang kering bersama cili sos.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|