Tuesday, October 18, 2005

Resipi...UDANG ASAM BERCILI DGN KACANG PANJANG

Bahan Bahan

1.5 liter air } dicampur untuk
100 gm asam jawa } air asam

1 tangkai daun kesom
200 gm kacang panjang (dipotong 2 cm panjang)
400 gm udang harimau (saiz besar dan dibuang janggut)
1 tangkai cili merah (dibelah tidak putus)
1 s/kecil garam
1 1/4 s/besar gula
1 s/kecil serbuk pati ikan bilis

Bahan Bahan A

3 biji cili merah }
20 ulas bawang merah }
1 ulas bawang putih }
3 cm lengkuas } dikisar halus
3 cm kunyit hidup }
2 batang serai (dihiris nipis) }
2 s/kecil belacan }
sedikit halia (dihiris nipis) }

Cara Menyediakannya

1. Campur bahan yang dikisar dengan air asam dan didihkannya, masukkan daun kesom kecilkan api dan renehkan selama 5 minit.
2. Masukkan kacang panjang dan biarkan ia masak selama 4 minit.
3. Masukkan udang cili merah, perasakan dengan garam, gula dan serbuk pati ikan bilis.
4. Didihkan di atas api yang besar dan tutup api apabila telah masak, hidangkan
panas bersama nasi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|