Thursday, October 20, 2005

Resipi...Kari Dhal Udang

Bahan-bahan
1 sudu besar kacang dal (direndam dulu dan direbus sehingga empuk)
3 ulas bawang merah}
3 ulas bawang putih } ditumbuk
1 cm halia }
1 tangkai daun kari
1 paket kecil rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, biji
sawi, buah pelaga)
1 paket rempah kari ikan Babas
1 biji kentang (dibelah 4)
1 kilo udang segar (sederhana besar/besar)
1 biji kelapa (diambil santannya)
garam

Caranya:

1. Bersihkan udang dan toskan. Kalau nak kekalkan kemanisannya, kulitnya
jangan dibuang.
2. Pijarkan minyak, masukkan bawang merah, b.putih dan halia yang ditumbuk
tadi.
3. Bila dah garing, masukkan rempah tumis dan daun kari. Dah naik bau,
masukkan rempah kari, kacau rata, masukkan setengah cawan air.
4. Bila dah naik minyak/rempah garing, masukkan kentang yang telah dipotong
tadi.
5. Masukkan santan kelapa. Lepas tu masukkan kacang dal yang telah direbus
tadi.
6. Biar kentang empuk, tengoklah kepekatannya. Kalau nak cair lebihkan air
sikit. Terpulang pada individu.
7. Bila dah mendidih, baru masukkan udang tadi. Kacau rata. Masukkan garam
sesedap rasa. Padamkan api. Siap. (udang jangan dimasak terlalu lama, nanti
udang tu jadi keras dan kecut)

Selamat mencuba.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|