Thursday, October 20, 2005

Resipi...AYAM MASAK ROJAK

Bahan-bahannya
1 ekor ayam, dipotong dicuci bersih dan toskan
1 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan serbuk ketumbar
2 sudu makan serbuk jintan kasar
3 cawan air
2 cawan kacang tanah, disangai dan dikisar

Bahan untuk dikisar
3 batang serai
2 jari lengkuas
2 jari halia
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 batang lada kering
sedikit air asam pekat
gula dan garam secukup rasa

Cara-caranya
Ayam diperap dengan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk, kemudian digoreng lembab.

Tumis bahan-bahan kisar dengan minyak bekas menggoreng ayam. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan kasar, serta rempah kari, kacau rata, sehingga naik aromanya.

Tuangkan air tiga cawan dan biarkan ia mendidih. Masukkan sedikit air asam pekat, gula dna garam secukup rasa. Setelah itu masukkan kacang tanah yang dikisar. Kacau rata, masukkan ayam yang telah digoreng lembab, tanakkan sebentar. Enak dihidangkan dengan lontong dan ketupat.

Sumber: Hajjah Hasnah Abu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|