Resipi...GADO GADO
Sumber: Mami Asmah Laili
Bahan-Bahan
BAHAN UNTUK KUAH
600 gram kacang tanah, digoreng hingga garing dan ditumbuk kasar
1 sudu makan asam, digaulkan dengan 1 cawan air, dan tapis
4 sudu makan atau lebih gula tanjung
30 biji lada kering,
15 biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 ibu jari lengkuas dikisar halus
4 batang serai
2 atau 3 biji cekur
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN LAIN
2 bungkus lontong, direbus dan satelah sejuk, dipotong dadu
2 keping tauhu, di hiris dan digoreng
3 keping tempe, dihiris dan digoreng
2 biji kentang, direbus dan didadu
10 biji kacang panjang, dipotong ½ jari dan direbus
1 biji timun di hiris
6 biji telur, direbus dan dibelah dua
300 gram tauge, dicelur dan ditoskan
½ kobis dirampai
Keropok udang
Bawang goreng
Cara Cara
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing. Bila naik minyak masukkan kacang tanah dan sedikit air. Gaul rata. Apabila mendidih tuangkan air asam, masukkan gula dan garam. Tunggu sehingga kuahnya mendidih, kemudian matikan api. Kuah gado-gado sedap rasanya, jika manis sedikit.
CARA MENGHIDANG
Atur didalam pinggan, sayur-mayur serta tempe dan tauhu goreng. Tuangkan kuah. Kemudian taburkan bawang goreng dan hiaslah dengan sebelah telur rebus serta keropok udang.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home