Monday, October 24, 2005

Resipi...SUP AYAM MI LAKSA

Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-Bahan

BAHAN A
1 ekor ayam - buang segala kulit dan lemaknya - potong 12
1/2 kilo ubi kentang kecil, kupas kulit
1 batang karot, kupas kulit dan potong bulat-bulat
2 pokok daun bawang, dihiris
2 pelepah daun sup, dihiris
1 biji tomato dibelah 4
1/2 kilo mi laksa, dicelur sebenatar dan ditoskan
1/2 kilo taugeh, disiram dengan air panas
Bawang goreng
Sambal belacan

BAHAN B
2 helai bay leaf
1 batang serai, dititik
1 jari halia, dititik
2 biji bawang besar dibelah 4
5 biji bawang putih dihiris
1 bungkus rempah sup bonjot
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh penuh lada hitam, di tumbuk kasar
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara Cara
Rebus ayam dengan semua Bahan “B.” Apabila ayamnya setengah empuk, masukkan karot, ubi kentang dan tomato. Setelah karot dan kentangnya lembut, barulah dimasukkan daun sup dan daun bawang. Kacau rata dan rasa. Jika ada yang kurang tambah.

CARA MENGHIDANG
Masukkan sedikit mi laksa dan taugeh didalam mangkuk. Tuangkan sup beserta sepotong ayam. Taburkan bawang goreng dan letakkan sedikit sambal belacan. Enak disajikan panas-panas. Sungguh menyegarkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|