Monday, October 24, 2005

Resipi...PINKY LAGOON KOOKI

Bahan-bahannya
125 gram mentega
50 gram gula aising
60 gram biskut marie perisa kopi, dikisar halus
60 gram tepung custard
20 gram bijan, disanggar
130 gram tepung gandum, diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanilla
1/4 sudu teh emplex
1/4 sudu teh garam halus
secukup chocolate pink, dicairkan
colourful flower flakes untuk hiasan

Cara-caranya
Mentega, gula aising, kuning telur, vanilla, emplex dan garam dipukul rata. Masukkan tepung biskut, tepung custard, bijan dan tepung gandum. Gaul rata dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Canai dan terap dengan acuan pilihan. Susun dalam loyang dan bakar selama 10 - 15 minit dengan kepanasan 140 darjah C. Sesudah masak sejukkan dulu. Sapukan atas biskut dengan chocolate pink dan hiaslah mengikut cita rasa sendiri (tabur colourful flower flakes atas chocolate pink). Biarkan coklat kering baru boleh simpan dalam bekas kedap udara.

Sumber: Aini Salim

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|