Monday, October 10, 2005

ULTIMATE DOUBLE CHOCOLATE COOKIES

Bahan-bahannya
1 pound (454 gram) coklat masakan, dipotong kecil
2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
10 sudu besar mentega tidak bergaram
1 1/2 cawan gula perang, dipadatkan
1/2 cawan gula kaster
4 biji telur
2 sudu teh serbuk kopi segera
2 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya
1. Cairkan coklat menggunakan double boiler atau dalam microwave, kacau selalu supaya coklat licin dan tidak bergentel. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder, garam dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk yang sederhana, pukul mentega bersama gula dan gula perang sehingga sebati. Masukkan telur satu persatu dan campurkan juga serbuk kopi dengan esen vanilla dan dipukul sehingga sebati.
3. Masukkan coklat yang telah dicairkan. Menggunakan senduk kayu, masukkan bahan kering dan gaul sehingga bersatu. Tutup dan biarkan ia selama 35 minit supaya coklat serata dengan tepung.
4. Panaskan ketuhar pada suhu 175 darjah C. Bulatkan adunan tepung atau sudukan adunan keatas loyang pembakar, biarkan 2 inci antara biskut supaya memberi ruang untuk mengembang.
5. Bakar selama 8 - 10 minit. Biskut akan masak walaupun tengah biskut nampak masih lembut dan tidak garing. Angkat dan sejukkan sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|