Monday, October 10, 2005

Resipi...IKAN KUKUS ASAM PEDAS

Dipetik dari blog Koleksi Masakan Noris

Bahan-bahan:

* 1 ekor ikan siakap
* 1 labu bawang besar (kisar)
* 1 ulas bawang puteh (kisar)
* 1/2 inci halia (kisar)
* 5 tangkai cili kering (kisar)
* Sedikit belacan (kisar)
* 1/2 cawan air asam jawa
* 1 batang serai (kisar)
* 1 tangkai daun kesum
* Garam dan perasa secukupnya
* Bunga kobis dan hirisan cili merah untuk hiasan



Cara Memasak:
1. Bersihkan ikan kemudia toskannya. Masuk kedalam pinggan pengkukus.

2. Semua bahan kisar dicampurkan dengan air asam, garam dan perasa secukupnya.

3. Kemudian tuangkan keatas ikan. Masukkan juga daun kesum, hirisan
cili dan bunga kobis.

4. Akhir sekali kukus ikan sehingga masak. Kukus lebih kurang 15 minit.

5. Setelah masak, angkat dan masukkan dalam pinggan dan hidangkan panas-panas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|