Resipi...BUBUR LAMBUK MASJID ANNUR KG BERINGIN
Bahan-Bahannya :
8kg beras
4kg daging lembu dicincang
½ kilo udang kering dikisar
½ kilo halia dikisar
½ kilo bawang Putih dikisar
½ kilo bawang Besar dikisar
1 paket besar rempah sup adabi ( serbuk )
1 bungkus penumis
1 bungkus besar kacang campur ( kebiasaannya buat nasi goreng )
Cili padi secukup rasa
2 paket minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup, daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan secukup rasa
Cara Membuatnya :
Panaskan minyak masak.
Kemudian masukkan bahan penumis diikuti oleh bahan bahan yang telah dikisar. Tumis bahan tersebut sehingga garing dan naik bau.
Masukkan rempah sup dan seterusnya daging yang telah dicincang kecil.
Gaul sehingga daging tersebut empuk.
Masukkan air sehingga ¾ penuh dari periuk.
Setelah air mendidih, masukkan beras.
Bubur hendaklah sentiasa dikacau apabila beras telah mula kembang.
Masukkan kacang campur dan kacau lagi.
Masak bubur selama 2 hingga 2 ½ jam.
Sebelum diangkat, masukkan cili padi, daun sup, daun bawang dan bawang goreng dan digaul sehingga rata.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home