Resipi...BUBUR LAMBUK TANJUNG KELING
Sumber : Chef Harun Mat Yusop
Bahan-Bahannya :
7 camca besar minyak masak
2 liter air
200gm daging tetel
300gm beras
50gm kacang dal direndam semalaman
Garam secukup rasa
3 camca besar daun sup hiris
3 camca besar daun bawang hiris
Bawang goreng ( daripada 7 biji bawang merah )
Bahan Tumis :
3cm kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 camca besar serbuk kurma
5 biji buah pelaga
1 camca besar bawang putih dikisar
1 camca besar bawang merah dikisar
1 camca besar halia dikisar
Cara Membuatnya :
Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan bahan tumis.
Kacau sehingga terbit bau.
Masukkan air, kacau rata.
Kemudian masukkan daging yang dihiris, kacau lagi.
Biar ia masak sehingga daging lembut.
Masukkan beras dan kacang dal dan kacau rata.
Biarkan kedua-dua bahan ini kembang.
Masukkan garam dan masak 15 minit.
Apabila masak, masukkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Enak dimakan untuk berbuka puasa.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home