Resipi...BUBUR LAMBUK
Sumber : Zeenath Begum
(A) 1 cawan beras hancur
1/2 cawan dhal kacang kuda (rendam)
200g daging cincang
2 sudu kecil bawang putih blend
1 sudu kecil halia blend
1 sudu kecil halba
3 helai Daun Pandan
Garam
Air secukupnya
100 ml santan
Daun Pudina ) Potong kasar2
Daun Ketumbar )
(B) 2 sudu besar minyak
3 biji bawang kecil
3 kuntum bunga cengkih
3 kumtum buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
1 sudu kecil rempah daging
1. Rebus (A) about 1-2 hrs hingga beras hancur dan
empok tapi dhal kacang kuda tak akan hancur. Bubur jgn
terlalu cair dan jangan terlalu pekat.
2. Masuk santan + garam dan masak hingga mendidih.
Tutup Api.
3. Tabur daun ketumbar dan pudina dan tutup rapat
periok.
Tumis Darat :
• Panaskan minyak dan tumis semua bahan (B) hingga
wangi .. jgn sampai rempah hangus eh ….
• Tuang semua bahan dgn minyaknya sekali kedlm periok
bubur .. kacau rata sekali dan cepat2 tutup periok.
Tips : Bubur ni sedap dimakan begitu saja atau
diganding dgn sambal goreng, kentang+kacang
panjang+carrot goreng, kobis+carrot atau sayur2 yg
digoreng berempah/kering
0 Comments:
Post a Comment
<< Home