Resipi...TOFU ASAM MANIS
Bahan-bahan
500 g tofu lembut (cuci dan toskan)
5 biji lada padi (hiris halus)
1 batang lobak merah (potong halus)
4 pokok daun bawang (potong 3 cm panjang)
2 sudu makan minyak jagung
1 sudu teh serbuk lada putih
3 sudu makan tauceo (cuci dan tumbuk)
3 sudu makan air
3 ulas bawang putih (kisar)
2 sm halia (kisar)
gula secukup rasa
Cara-cara
· Masukkan tofu dalam mangkuk.
· Taburkan lobak merah, daun bawang dan cili.
· Panaskan minyak dengan api yang sederhana, tumis halia dan bawang putih hingga wangi.
· Masukkan bahan sauce dan kacau.
· Tuangkan bahan yang ditumis tadi di atas tofu dan kukus selama 15 minit.
· Untuk menghidangnya, sedap digunakan acar buah-buahan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home