Friday, October 07, 2005

Resipi...AYAM MASAK LOMAK CILI API NOGORI STYLE

Bahan-bahan:
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
1 inci kunyit hidup
2-3 batang serai (dititik)
santan (dr sebiji kelapa)
2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)

Cara memasak:


· Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya..
· Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
· Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
· Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
· Perisakan dgn garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure)
· Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..

Nota:
· Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|