Resipi...MUSHROOM SPICY CHICKEN
Bahan-Bahan
700 gram kepak ayam
1 biji bawang besar
200 gram cendawan
2 biji kentang - didadu dan digoreng
1 tin kecil pes tomato
2 inci cassia
3 keping mace
Sedikit minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan untuk kisar :
6 btg lada merah
12 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 keping belacan
Bahan untuk seasoning
1 sdt garam
2 sdt gula
250 ml air
Nota :
Perapkan ayam bersama 1 sdm serbuk ketumbar dan 1 sdt serbuk cumin selama 4 jam.
Cara Cara
· Panaskan minyak kemudian goreng ayam sehingga setengah masak dan ketepikan.
· Tumiskan bahan kisar sehingga wangi bersama 4-5 sdm minyak.
· Masukkan cassia, mace, bawang, ayam, cendawan, pes tomato dan kentang dan biarkan sehingga ia garing.
· Masukkan air seasoning dan masak sehingga ayam empuk.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home