Resipi...MEE UDON DAN UDANG TEMPURA
Bahan-Bahan
Bahan untuk SOUP:
Beberapa hiris Celery
Beberapa hiris Lobak merah
Beberapa keping Cendawan shitake
Sedikit serbuk Ikan
Sedikit serbuk Pes mee so
Kepingan Ikan salmon
½ biji Bawang besar
2 ibu jari Halia - dihiris
Bahan untuk UDANG TEMPURA
5 ekor Udang - dibuang kulitnya dan dibersihkan
3 hiris Lada banggala merah dan hijau
2 biji Kuning telur- dikocok
7 keping Cendawan shitake
7 keping Hirisan lobak merah
Serbuk lada rogarushi
Tepung tempura
Cara Cara
Cara – Cara Untok Sup
· Rebus kesemua bahan selama ½ jam, kemudian keluarkan.
· Air rebusan tadi jangan dibuang, masukkan serbuk ikan dan pes mee so ke dalamnya, dan kacau rata.
Cara – Cara Untuk Udang:
· Bancuh tepung dengan kuning telur hingga sebati.
· Salut kesemua bahan dengan tepung tempura, kemudian celup pada bancuhan tepung dan goreng.
Cara menyediakan MEE UDON:
· Celur mee udon ke dalam air mendidih selama 1 minit.
· Tapis airnya dan masukkan ke dalam mangkok.
· Tuang soup, masukkan hirisan sayur dan tabur serbuk lada rogarushi serta bawang goreng di atasnya.
· Hidangkan bersama udang goreng tempura.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home