Resipi...BISKUT AISKRIM
Bahan A :
130 gm mentega
60 gm gula aising
160 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung (lebih-kurang 1 sudu besar penuh)
20 gm tepung kentang (lebih-kurang 1 sudu besar penuh)
10 gm tepung kastad (lebih-kurang 1/2 sudu besar)
1/4 sudu teh serbuk penaik
20 gm serbuk badam
Bahan B :
Coklat masakan-dicairkan
Manik warna
Cara-cara menyediakannya :
1.Pukul mentega & gula hingga kembang.
2.Masukkan baki bahan A & pukul lagi hingga sebati.
3.Canai dengan penggelek gerigi hingga setebal +- 4 mm. Terap dengan
acuan biskut aiskrim. Letak kat loyang pembakar dengan jarak 1.5 cm
antara setiap biskut.
4.Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 C selama 8 minit (saya bakar dalam
microwave)
5.Keluarkan dan biarkan sejuk sebelum dihias dengan coklat masakan &
manik warna. (supaya coklat tak kering sebelum ditabur manik warna,
saya cuma celup 10 biskut kemudian tabur manik warna. lepas tu, saya
ulang lagi proses celup & tabur untuk lagi 10 biskut. beginilah
selanjutnya sampai habis)
6.Biarkan coklat kering sebelum biskut disimpan dalam bekas kedap udara.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home