Resipi...LAKSA KAMPUNG SIGLAP
Sumber: Nurhuda Yusuf
Bahan untuk Kuah
1 ekor ikan parang
1/2 biji kelapa parut putih, dijadikan kerisik
1 1/2 biji kelapa (dapatkan 2 liter santan pekat dan 1 liter santan cair)
8 sudu makan rempah kari ikan
150 gram asam jawa campur dengan 1 atau 2 cawan air (tapis dapatkan air asam yang pekat)
1 paket tulang ikan kurau kering (direndam sebentar dan toskan)
1/2 cawan minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa jika perlu
(bahan dibawah dikisar)
6 batang serai
1 jari lengkuas
10 ulas bawang putih
4 biji bawang besar
Bahan-bahan untuk sambal
40 batang lada kering, direndam dengan air panas sehingga kembang, tos dan kisar tanpa air dengan sedikit garam
Bahan-bahan untuk tabur
seikat daun kesum atau daun selasih, cuci bersih dan hiris halus
300 gram tauge, bersihkan
3 biji timun, kupas kulit buang hatinya dan hiris halus
1 atau 2 kilo mee laksa, celur dan toskan
Cara untuk membuat kuahnya
Ikan dibuang kulit, potong empat dan bersihkan. Kemudian dikukus, setelah sejuk, buang tulang dan ambil isinya Kisar dan ketepikan. Gaul rempat kari ikan dengan bahan-bahan kisar, tumis hingga garing dan naik aromanya. Masukkan kerisik dan ikan kisar, kacau rata. Masukkan santan pekat dan cair. Biarkan ia mendidih, masukkan air asam, kemudian masukkan tulang ikan kurau, dan masak sehingga kuahnya naik minyak.
Jika kuahnya terlalu pekat, tambahkan sedikit air. Jika mahukan kuahnya lebih pekat, masak sehingga kepekatan yang diperlukan. Setelah tulang ikan kurau benar-benar kembang, rasa kuahnya, jika masih kekurangan garam, boleh ditambah sedikit lagi.
Cara menghidang
Mee laksa yang telah dicelur diletakkan dalam mangkuk. Atur diatasnya taugeh yang sudah dicelur, hirisan timun dan hirisan daun kesum atau daun selasih. Tuangkan kuah diatasnya dan letakkan sedikit sambal. Enak dihidangkan panas-panas.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home