Wednesday, October 05, 2005

Resipi...STIR FRIED SCALLOPS & ASPARAGUS TERIYAKI

Bahan-Bahannya:
600 gm kepah (scallops)
3 sudu besar minyak
400 gm asparagus - dikupas kulit luarnya dan dipotong menyerong
Hirisan daun kucai untuk hiasan

Sos teriyaki:
½ cawan kicap cair
¼ cawan gula perang
2 sudu besar minyak
4 ulas bawang putih - dicincang kasar
2 inci halia - dicincang kasar

Cara Memasak:
1. Perapkan scallops (kepah) bersama sos teriyaki di dalam peti sejuk selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dan gorengkan scallops (kepah) sehingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan.
3. Gorengkan asparagus di dalam kuali yang sama hingga agak lembut. Ketepikan bersama scallops.
4. Masukkan lebihan sos teriyaki ke dalam kuali dan masak hingga agak pekat. Tuangkan ke atas scallops dan asparagus tadi. Hiaskan dengan hirisan daun kucai.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|