Wednesday, October 05, 2005

Resipi...KEK GULUNG NATELLA

Sumber: Liza Rahim


Bahan-bahannya

25 gm air sejuk (dari peti ais)

60 gm tepung jagung

185 gm gula kaster

100 gm tepung gandum

30 gm ovelette

1 sudu teh baking powder

10 biji kuning telur, disejukkan

6 biji putih telur, disejukkan

100 gram mentega, dicairkan

1 botol Natella

Acuan untuk kek gulung 10 x 10 atau 12 x 12 (sapu sekeliling dengan mentega)


Cara-caranya

Satukan semua bahan, kecuali mentega cair dan Natella. Pukul dengan high speed sehingga menjadi putih dan gebu. Masukkan mentega cair dan dipukul sehingga kembang.


Tuangkan adunan kedalam acuan dan ratakan. Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah C. Ketuhar hendaklah dipanaskan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum digunakan.


Setelah masak keluarkan dan biakan ia sejuk. Keluarkan dari acuan. Sapukan permukaan dengan Natella sehingga rata. Kemudian gulung dengan cermat. Bungkus dengan kertas kek atau plastic dan simpan dalam peti sejuk. Bila hendak dihidang keluarkan dan potong bulat-bulat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|