Wednesday, October 05, 2005

Resipi...KEK WALNUT COKLAT

Bahan-bahannya:

175 gm mentega
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus
75gm walnut
50gm coklat masakan
5 biji telur ayam
1 sudu air sejuk
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil serbuk penaik



Cara menyediakannya:

Walnut di bakar hingga kuning. Kemudian parut coklat.

Masukkan telur, air sejuk, ovalette, gula halus, serbuk penaik dan tepung gandum ke dalam mangkuk adunan. Pukul adunan hingga naik gebu.

Pukul mentega dengan adunan tangan hingga putih. Campurkan adunan ini ke dalam adunan no. 2 dan gaul hingga sebati. Kemuadian masukkan parutan coklat dan digaul lagi.

Lenserkan loyang berukuran 20cm atau 8 inci. Alaskan kertas tahan minyak. Tuangkan adunan dan taburkan walnut.

Bakar dalam ketuhar dengan suhu 350F/190C selama 40 minit.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|