Resipi...Kari Kepala Ikan
Sumber : AZIAN
Bahan2 nya :
600g Kepala Ikan - potong besar, bersihkan dan perap dalam garam dan asam jawa
2 paket rempah kari allagapas - kalau nak pekat tambah lagi
10 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
jus asam jawa
1 mangkuk santan pekat
Daun kari
Halba campur
Tomato, kacang bendi, cili hijau - bersihkan
garam dan pak aji secukup rasa
Separuh dari bawang tumbuk dan separuh lagi dimayang halus.
Bawang yang ditumbuk gaul bersama rempah kari, santan pekat dan asam jawa biar sebati.
Masukkan minyak kedalam periuk dan masukkan halba campur, bila minyak sudah panas, tumis bawang yang dihiris bersama daun kari hingga naik bau masukkan pes kari dan air (pastikan air setengah periuk)
masak atas api sederhana sehingga rempah benar-benar garing, masak dan pecah minyak (pendek kata masak lama la...)
baru masukkan kepala ikan dan bendi, gaul seketika dan tuang air/santan cair secukupnya untuk memasak kepala ikan dan bendi,
bila kuah pekat dan ikan agak masak, barulah masukkan tomato dan cili hijau, perisakan dan angkat dari api.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home