Wednesday, October 05, 2005

Resipi...Nasi Al-Ambra

Sumber : Faizul@ibnusina


Bahan-Bahan

Bahan A:

1 kg beras basmati

(dicuci & direndam selama 30 minit)

1 batang kayu manis

3 biji pelaga

3 kuntum bunga cengkih

3 helai daun pandan (dicuci & dipintal)

3 sdm minyak kacang

1/2 cawan susu rendah lemak

5 ulas bawang putih (dikisar)

4 sm halia (dikisar)

1.5 liter air

1 sdt garam



Bahan B:

500 g lobak merah

(dicuci bersih & dipotong dadu)

400 g kacang buncis (dihiris halus)

500 g daging lembu tanpa lemak (dikisar)

3 biji putih telur

1/2 sdt garam

1 sdt serbuk lada hitam



Cara Cara
Bahan A:

· Tumis bawang putih, halia kisar bersama kayu manis, bunga cengkih dan pelaga sehingga wangi.

· Masukkan daun pandan dan susu rendah lemak.

· Apabila sudah mendidih masukkan beras dan masak sehingga tanak.



Bahan B:

· Masak daging di atas kuali hingga separuh kering.

· Masukkan lobak merah, kemudian masukkan kacang buncis, garam, lada hitam dan putih telur.

· Kacau sehingga rata.

· Campuran daging ini di masukkan ke dalam nasi yang sudah tanak dan dikacau rata.





Bahan-bahan untuk salad:

7 batang lada merah (dikisar halus)

1/4 sdt garam

1/2 sdm gula timbang (brown sugar)

2 biji bawang besar (dihiris halus)

2 sdm daun ketumbar (dihiris)

1 biji jus limau kasturi



Cara-cara:

· Satukan semua bahan-bahan dan gaul rata.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|