Resipi...LAKSA TERENGGANU
Sumber : Azian
Kuah Laksa
1 kilo ikan kembung - bersihkan dan bakar
1 camb lada hitam
5 ulas bawang merah
2 mangkuk santan pekat
4 keping asam gelugor
garam dan pak aji secukupnya
Ikan bakar diasingkan isi dan tulangnya. Tumbuk lumat lada hitam dan bawang dan masukkan isi ikan sedikit demi sedikit tumbuk hingga lumat. Tulang, kepala ikan juga ditumbuk dan ambil airnya sahaja. Masukkan semua bahan kedalam periuk dan kacau atas api sederhana hingga mendidih (kacau selalu takut pecah minyak) dan pekat.
Bahan Laksa
1 paket laksa beras - rendam dan rebus hingga kembang - tos
timun - potong bunga
kobis - hiris halus
taugeh - dibuang ekor dan kepala hitamnya
daun selasih/kemangi/basil - hiris halus
Hirisan limau nipis
Bahan sambal
20-30 biji cili kering - ikut selera
belacan
garam
tumbuk semuanya hingga lumat - nak blend pun boleh tapi agak cair - selalunya azian tumbuk baru kick!
Cara Menghidang
Ambil bahan laksa, letak sambal dan tuang kuah - sedikit saja jgn macam makan laksa penang agak satu senduk untuk sepinggan laksa. gaul rata dan boleh ngap! lagi best kalau makan dengan tangan macam makan nasi!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home