IKAN BAKAR GURAME
Sumber: Pondok Gurame
Bahan-bahannya
1 ekor ikan gurame (berat kira-kira 850 gm)
3 helai daun salam
350 ml santan dari 1 biji kelapa
1 sudu teh garam halus
5 sudu makan kicap manis
2 sudu makan majerin
1 sudu makan perahan air limau nipis
1 sudu teh serbuk lada putih
garam dan serbuk perasa
1 liter minyak sayur
Bahan untuk dikisar halus
200 gram bawang kecil
150 gram bawang putih
150 gram halia muda
150 gram kunyit
50 gram lengkuas
500 gram serai
3 biji buah keras
Cara-caranya
Panaskan lima sudu makan minyak atas api yang kecil dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar bersama daun salam. Apabila warna rempah menjadi hijau pekat, masukkan santan, garam secukup rasa dan serbuk perasa. Biarkan ia masak selama 3 minit lagi dan ketepikan. Ikan gurame hendaklah digoreng dengan banyak minyak sehingga garing.
Gaul rata kicap, marjerin, jus limau dan lada putih. Kacau atas api yang kecil selama 10 minit. Ikan gurame yang digoreng, dibakar atas api atau gril, sambil menyalut rempah tumis dan campuran kicap dikedua-dua belah ikan. Setelah tiga minit, sapukan pula sos kicap rata-rata. Bakar lagi selama dua minit. Enak dimakan dengan nasi.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home