Wednesday, October 05, 2005

Resipi...COCONUT FUDGE

Bahan2nya:
8 biji telor

100 gm santan pekat

225 gm tepong optima

50 gm air pandan

125 gm hong flour

½ sudu tea cream of tartar

100 gm minyak jagong

½ sudu tea bicarbonate soda

150 gm gula pasir halus

(daun pandan direbus ambil airnya)

Warna hijau dan kuning



Caranya

Tepong-tepong, minyak jagung, santan, air pandan, merah telor bicarbonate dikacau rata-rata dalam slebuah mangkok. Putih telor dipukul dengan cream of tartar sampai kembang dan masokkan gula sedikit-sedikit dan pukul terus. Kemudian campurkan dalam adunan tadi kacau rata-rata dibagi dua loyang yang telah bersapu minyak dan alas kertas bakar sampai masak.



Fudge Topping

750 gm santan campur air

50 gm air pandan

200 gm gula kasar

4 sudu makan custard

300 gm santan pekat

4 sudu the instant jelly

sedikit warna hijau dan kuning



Peraturannya

Ambil santan cair campurkan air pandan, gula, instant jelly, wlarna kuning dan hijau kacau dan mawsak atas api. Ambil slantan pekat campurkan custard kacau rata-rata dan campurkan dalam santan masak tadi dan masalah sampai pekat dan tuangkan panas-panas atas kueh tadi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|