Resipi...COCONUT FUDGE
Bahan2nya:
8 biji telor
100 gm santan pekat
225 gm tepong optima
50 gm air pandan
125 gm hong flour
½ sudu tea cream of tartar
100 gm minyak jagong
½ sudu tea bicarbonate soda
150 gm gula pasir halus
(daun pandan direbus ambil airnya)
Warna hijau dan kuning
Caranya
Tepong-tepong, minyak jagung, santan, air pandan, merah telor bicarbonate dikacau rata-rata dalam slebuah mangkok. Putih telor dipukul dengan cream of tartar sampai kembang dan masokkan gula sedikit-sedikit dan pukul terus. Kemudian campurkan dalam adunan tadi kacau rata-rata dibagi dua loyang yang telah bersapu minyak dan alas kertas bakar sampai masak.
Fudge Topping
750 gm santan campur air
50 gm air pandan
200 gm gula kasar
4 sudu makan custard
300 gm santan pekat
4 sudu the instant jelly
sedikit warna hijau dan kuning
Peraturannya
Ambil santan cair campurkan air pandan, gula, instant jelly, wlarna kuning dan hijau kacau dan mawsak atas api. Ambil slantan pekat campurkan custard kacau rata-rata dan campurkan dalam santan masak tadi dan masalah sampai pekat dan tuangkan panas-panas atas kueh tadi.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home