Wednesday, October 05, 2005

Resipi...NASI GORENG CENDAWAN

Sumber: Salmah Salleh

Bahan-bahannya
500 gram beras Basmati
700 ml air
100 gram isi ayam, dipotong kecil-kecil
2 biji kuning telur
sedikit serbuk kunyit
10 keping cendawan tiram yang besar, dihiris
1/2 biji lada capsicum
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar halus
15 biji lada padi
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah

Cara-caranya
Beras dicuci bersih, rendam 20 minit dan dimasak dengan air diperiuk elektrik. Nasi ini akan digunakan untuk membuat nasi goreng. Panaskan minyak dan goreng hirisan ayam sehingga hampir masak. Angkat dan ketepikan. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik aromanya. Apabila garing, masukkan kuning telur, serbuk kunyit, cendawan, lada capsicum dan garam secukup rasa.

Masukkan ayam, kacau rata dan biarkan sehingga empuk. Akhir sekali, masukkan nasi dan kacau hingga sebati dan rata. Nasi goreng cendawan enak dimakan panas-panas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|