Wednesday, October 05, 2005

Resipi...AYAM LIMAU NIPIS "KAIMANAN"

BAHAN-BAHAN
600gm Dada Ayam (dikisar)
2 Biji Telur
4 Sudu Besar Mayonis
1 Sudu Besar Kicap Cair
1/2 Sudu Kecil Serbuk Lada Sulah
1 Sudu Besar Minyak Bijan
2 Sudu Besar Jus Limau Nipis
6 Keping Kulit Ayam Bahagian Dada
Minyak Cukup Untuk Menggoreng
Garam Secukup Rasa
3 Helai Daun Kailam (dipotong halus)

CARA MEMBUAT
1. Ayam dipisahkan kulit dan isi.
2. Masukkan lada sulah,minyak bijan,tepung ubi,kicap cair dan sebutir telur. Kacau hingga sebati.
3. Setelah sebati kacau bersama isi ayam dan letakkan di atas kulit ayam. Leperkan kepingan tersebut.
4. Kukus kepingan ayam dan kulit tersebut hinga masak.Kemudian goreng hingga garing.
5. Panaskan minyak kemudian goreng sehingga garing.
6. Gorengkan hirisan daun kailam.
7. Potongkan kepingan ayam yang telah digoreng.
8. Hidangkan bersama hirisan daun kailam yang digoreng
9. Tuangkan mayonis di atas kepingan ayam
10.Kemudian hiriskan limau purut dan letakkan di atas kepingan ayam untuk dihidang.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|