Friday, October 07, 2005

Resipi...KUIH TEPUNG GOMAK

TEPUNG GOMAK
Sumber: Zahrah Roziz

Bahan-bahan "A"
200 g kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
1/2 kilo gula timbang
300 g gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan-bahan "B"
600 g tepung pulut
1 mangkuk air
400 g tepung kacang hijau
sedikit garam

Cara-cara untuk Bahan "A"
Kacang hijau direbus sehingga kembang. Kemudian tumbuk sampai hancur. Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam kedalam kuali diatas api yang sederhana besarnya. Masak sehingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara-cara untuk Bahan "B"
Uli tepung pulut dengan air dan garam, sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan. Panaskan air dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. Angkat dan golek-golekkan diatas tepung kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.

Panduan
Cara membuat tepung kacang hijau untuk Bahan "B". Terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disanggar sehingga kuning. Setelah itu baru dihantar mesen menjadi tepung kacang hijau.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|