Friday, October 07, 2005

Resipi...KUIH EPOK-EPOK SU`UN DARI MAKKAH

Bahan-Bahan
Untuk kulitnya:
150 g tepung gandum
50 g tepung gandum penuh
100 ml air suam panas
1/2 sdt garam
40 ml marjerin lembut (dicairkan)

Untuk intinya:
10 g isi ayam dibuang kulitnya (dihiris)
1 bungkus su`un (direndam)
1/2 sdt lada putih serbuk
1/2 sdt garam
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
5 biji bawang kecil (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
5 g lobak merah parut kasar
2 pokok daun bawang besar cina
(dipotong sepanjang 1 inci)
1 1/2 sdm minyak kacang soya
(untuk menumis)
200 ml minyak kacang soya
(untuk menggoreng epok-epok)

Cara Cara
· Tumis bawang kecil, bawang putih, lada putih, garam dan isi ayam.
· Masukkan daun bawang cina, lobak merah, parut dan kacau hingga sebati.
· Masukkan su`un dan tutup api.
· Akhir sekali, masukkan bawang besar.

Untuk kulitnya:
· Masukkan marjerin ke dalam tepung gandum dan gandum penuh.
· Campurkan air dan kacau hingga sebati.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|