Resipi...MEE KETAM
Sumber : Sazlyna Ramly
Bahan-Bahannya :
1kg mee basah
2 ekor ketam dibuang karapes dan dipotong 2
Sos tomato secukup rasa
Sos cili secukup rasa
Sedikit kicap secukup rasa
1 ketul kiub ikan bilis
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Serbuk sup adabi / sup bunjut
Sayur-sayuran - sawi, lobak merah, pucuk jagung, tomato buah, taugeh, bunga kobis dan kobis ( optional )
Minyak untuk menumis
2 - 3 cawan air atau ikut citarasa, kalau nak kuah banyak tambahkan air, kemudian tambah bahan-bahannya
1 biji telur.
Cara Membuatnya :
Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk.
Masukkan air dan ketam. Kemudian rebus sehingga mendidih.
Masukkan serbuk sup, sos cili dan sos tomato, kicap, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa serta tomato buah. Rebus lagi.
Rasa kuahnya, kalau dah ok, masukkan telur dan sayur.
Taugeh dan mee dicelur.
Cara Menghidang :
Bubuh mee dalam mangkuk.
Kemudian letakkan taugeh diatasnya.
Kemudian bolehlah dituangkan kuah panas-panas dan terus dimakan. Rasanya macam mee bandung, tapi kuahnya sedap sebab ada ketam.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home