Saturday, October 08, 2005

Resipi...BUBUR LAMBUK SEAFOOD

Bahan-Bahannya :

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

½ inci halia

1 sudu besar udang kering

2 sudu besar minyak masak

2 pot beras dibersihkan

Air secukupnya

1 paket sup bunjut ADABI ( atau rempah tumis biasa )

100gm daging dihiris

100gm udang dibersihkan dan dibuang kulitnya

100gm sotong dibersihkan dan dihiris kecil

50gm lobak asin dihiris halus

Garam, lada sulah, serbuk perasa secukup rasa



Bahan Hiasan :

3 biji lada merah dihiris

2 biji telur digoreng dadar dan potong kecil

100gm kacang tanah digoreng

2 tangkai daun sup dihiris

Daun bawang dihiris

Bawang goreng



Cara Membuatnya :

Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, dan halia.

Panaskan minyak di dalam periuk nasi dan tumis bahan kisar bersama udang kering.

Bila wangi, masukkan beras dan air sehingga ¾ penuh.

Masukkan sup bunjut, daging, udang, sotong, lobak asin.

Tambah garam, serbuk perasa, lada sulah.

Masak lebih kurang ½ jam atau nasi sudah menjadi bubur.

Tambah air kalau tak cukup.

Hidangkan dan hias dengan hirisan lada merah, daun sup, daun bawang, bawang goreng, telur dan kacang.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|