Resipi...BUBUR LAMBUK SEAFOOD
Bahan-Bahannya :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci halia
1 sudu besar udang kering
2 sudu besar minyak masak
2 pot beras dibersihkan
Air secukupnya
1 paket sup bunjut ADABI ( atau rempah tumis biasa )
100gm daging dihiris
100gm udang dibersihkan dan dibuang kulitnya
100gm sotong dibersihkan dan dihiris kecil
50gm lobak asin dihiris halus
Garam, lada sulah, serbuk perasa secukup rasa
Bahan Hiasan :
3 biji lada merah dihiris
2 biji telur digoreng dadar dan potong kecil
100gm kacang tanah digoreng
2 tangkai daun sup dihiris
Daun bawang dihiris
Bawang goreng
Cara Membuatnya :
Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, dan halia.
Panaskan minyak di dalam periuk nasi dan tumis bahan kisar bersama udang kering.
Bila wangi, masukkan beras dan air sehingga ¾ penuh.
Masukkan sup bunjut, daging, udang, sotong, lobak asin.
Tambah garam, serbuk perasa, lada sulah.
Masak lebih kurang ½ jam atau nasi sudah menjadi bubur.
Tambah air kalau tak cukup.
Hidangkan dan hias dengan hirisan lada merah, daun sup, daun bawang, bawang goreng, telur dan kacang.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home