Resipi...BUBUR LAMBUK MASJID KAMPUNG KENANGAN BATU PAHAT, JOHOR
Sumber : Hj Suhaimi
Bahan-Bahannya :
15kg beras
6kg daging lembu dikisar
10 biji kelapa diambil santannya
3 biji kelapa dibuat kerisik
6 senduk besar bawang kecil kisar
2 senduk besar halia kisar
3 senduk besar bawang putih kisar
2 senduk besar lada hitam kisar
1 kg udang kering dikisar
1 paket besar ( RM1.00 ) rempah tumis
700gm rempah beriani
2 paket garam kasar
4 helai daun pandan
½ kg pucuk paku
1kg minyak masak untuk menumis
1kg minyak sapi untuk menumis
* ½ kg kacang tanah direbus dengan air hingga kembang ( masuk dulu )
* ½ kg kacang peas + jagung - ( masuk akhir )
* Boleh pilih mana yang disukai.
Cara Membuatnya :
Cairkan minyak sapi dengan minyak masak.
Masukkan bawang, halia, bawang putih dan lada hitam. Tumis sehingga garing.
Kemudian campurkan udang kering dan rempah beriani.
Selepas garing dan bau bawang tiada, masukkan daging kisar dan tumis sehingga
garing.
Masak air satu periuk besar.
Masukkan 4 helai daun pandan yang dicarik-carik.
Selepas air mendidih, campurkan santan dan masukkan beras dan biarkan sehingga
kembang.
Masukkan bahan-bahan yang telah ditumis ke dalam bubur dan kacau sehingga
kembang dan mesra.
Bila sudah masak, taburkan bawang goreng dan daun sup.
Jangka masa memasak lebih kurang 1½ jam.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home