Monday, October 10, 2005

Resipi...Tempeyek Dal

2 biji telur
Garam secukup rasa
600 g tepung beras
3 mangkuk besar santan
1 kg minyak masak untuk menggoreng
600 g kacang dal direndam 2 - 3 jam

Bahan-bahan tumbuk
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
4 sudu besar jintan manis
4 sudu besar ketumbar

Cara membuatnya
1. Satukan tepung beras dan bahan-bahan ditumbuk ke dalam mangkuk adunan.
2. Tuang santan sedikit demi sedikit dan kacau hingga menjadi bater. Kemudian masukkan telur yang dipukul bersama garam dan kacau lagi.
3. Bancuhan tadi mestilah tidak terlalu cair supaya kacang hijau tidak melurut ke bawah ketika menggoreng.
4. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan gunakan sudu besar untuk menuang bater di lereng kuali.
5. Sebelum ia kering, letakkan kacang dal di permukaan bater tadi. Gunakan sudip untuk menarik keluar tumpi. Goreng hingga kekuningan. Kemudian angkat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|